6592 Sayılı Kanun'la Değişik 3213 Sayılı Maden Kanunu'nun 30 uncu maddesi kapsamında 316 adet maden sahası ihale edilmek üzere ilanının Resmî Gazete yayım tarihinden itibaren en az on beş gün süre ile https://www.mapeg.gov.tr/ adresinde ilan edilecektir. İlanda ihalesi yapılacak sahaların ili, erişim numarası, maden grubu, ihale şartnamesi, pafta- koordinat bilgileri, alanları ve ihale tarihleri yer alacaktır.
20.11.2023-01.12.2023 tarih aralığında 286. ihale grubunda ihalesi yapılan ve müracaat olmayan ilan ekindeki 304 adet maden sahasının bilgileri 1 ay süre ile ilanda kalacaktır.
İlan edilen sahalara müracaat edilmek istenmesi durumunda 06.12.2023-06.01.2024 tarihleri arasında ekinde güncel işletme ruhsat taban bedeli tutarındaki ihale istek bedelinin yatırıldığını gösterir makbuz bulunan bir dilekçenin MAPEG gelen evrak servisine veya e-MAPEG üzerinden verilmesi gerekmektedir.
Dilekçede ihalesine müracaat edilen sahanın ili, erişim numarası ve müracaatçının adının/unvanının bulunması zorunludur. Aksi takdirde talep geçersiz sayılacak ve yatırılan işletme ruhsat taban bedeli tutarındaki ihale istek bedeli iade edilmeyecektir.
Altın Madencileri Derneği Başkanı ve TÜPRAG Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye’nin ilk beş yıllık madencilik rotasını açıkladı. Yılmaz, 12. Kalkınma Planı ve temel makroekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program’da (OVP) ayrı ayrı yapılan “madencilik” vurgusuna özellikle dikkat çekti. Cumhuriyetin yeni yüzyılında belirlenen madencilik rotasının sektörde heyecan yarattığını dile getiren Yılmaz, Türkiye’nin dış ticaret açığında 60 milyar dolarlık ithalat yüküne sahip olan madencilik sektöründe, ilk 5 yıl içinde 15 milyar dolar ihracat ve yıllık 60 ton altın üretimini hedeflediklerini belirtti.
4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesiyle sektöre dair önemli açıklamalarda bulunan Yılmaz, sürdürülebilir madencilik ilkeleri ekseninde çizilen Türkiye’nin yeni madencilik rotasını paylaşarak, küresel madencilik sektöründeki yeşil dönüşüme de dikkat çekti. Yılmaz, son 5 yılda talebi iki kattan fazla artan ve yeşil dönüşümde kullanılan kritik minerallerde Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli de değerlendirdi.
Türkiye’nin hedefleri büyük olan bir ülke olduğunu, bu hedeflere ulaşmak için madenciler olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya; 4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Çetinkaya, “Çok büyük zenginliklere sahip bir ülkeyiz. Yerin üstündeki zenginliklerimiz kadar, yer altında da muhteşem bir zenginliğimiz mevcut. Eğer, ülkemiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşacaksa bunun kalbinde de madenciler olarak biz yer alacağız. Yerin altındaki zenginlikleri, yer yüzü ile buluşturmak için canla başla mücadele eden biz madenciler, bunu yapmaya devam edeceğiz. Ülkemiz için çalışıp, ülkemizi hedeflerine ulaştıracağız.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Emiroğlu, küresel piyasalarda Türk madencilik sektörünün son derece önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'nin cari açığını kapatabilecek yegane sektör madenciliktir" dedi.
TMD Yönetim Kurulu Başkanı Emiroğlu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakın zamanda Doğu ve Güney Anadolu bölgelerinde kaliteli ve yüksek tenörlü yeni çinko rezervleri tespit edildiğini ve işletme aşamasına geçildiğini söyledi.
Ülkenin altın üretiminin geçen yıla kıyasla artış gösterdiğini ifade eden Emiroğlu, Elazığ bölgesinde yeni bir bakır rezervi bulunduğunu ve bunun ülke için önemli bir kaynak olduğunu kaydetti.
Ülkemizde madencilik sektörü, ne yazık ki potansiyelinin çok gerisinde ekonomimize katma değer sağlamaktadır. Gerekçe olarak elbette birçok sebep sayılabilir ancak akla ilk gelenler şunlardır;
İlki 2015 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde Trabzon’da gerçekleştirilen Türkiye Tarihi Madenler Konferansı, bu yıl 8-10 Mayıs 2024 tarihleri arasında Edirne’de yapılacak.
Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye’de yer altında keşfedilmeyi bekleyen 4 bin 500 ton altın olduğunu söyledi. Emiroğlu, Türkiye’de şu anda tespit edilmiş, üretilebilir bin 500 ton altın olduğunu belirterek, “Bunun dışında 4 bin 500 ton da yer altında keşfedilmeyi bekleyen potansiyel altın rezervine sahibiz.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Selçuk Çevik; madencilik sektöründe özellikle krom üretimi ve ihracatına ilişkin son gelişmeleri, düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi.
Ülkemizin 2023 yılı Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 22,8 milyar dolar oldu. Bu dönemde madencilik sektörü ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artarak 502 milyon 209 bin dolar olarak gerçekleşti.
MAPEG tarafından yayımlanan duyuruya göre, 6592 sayılı Kanun’la Değişik 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 30’uncu maddesi kapsamında 351 adet maden sahası ihale edilecek.